Mijn Wooninvest
inloggen

Huisbewaarder

Huisbewaarder

Gaat u voor werk, studie, ziekte, opname voor verpleging, verblijf in de gevangenis of een wereldreis naar een andere woon- of verblijfplaats in Nederland of in het buitenland? Met huisbewaring kunt u iemand anders legaal in uw woning laten wonen, gedurende maximaal één jaar.  Het is belangrijk om dit goed te regelen omdat u anders het risico loopt uw woning kwijt te raken. 

Wat is een huisbewaarder?

Een huisbewaarder is een persoon die, met instemming van WoonInvest, tijdelijk voor de woning van de hoofdhuurder zorgt en daar verblijft tijdens afwezigheid van de hoofdbewoner. Huisbewaring duurt minimaal 3 en maximaal 12 maanden. Tussen WoonInvest en de huisbewaarder ontstaat geen huurovereenkomst. De huisbewaarder kan ook geen beroep doen op huurbescherming en komt niet in aanmerking voor huurtoeslag. De huisbewaarder heeft geen enkel recht op de woning of op vervangende woonruimte na beëindiging van het huisbewaarderschap. 

Einde huurcontract bij een niet tijdige terugkeer van de hoofdbewoner

Mocht de hoofdhuurder na afloop van de huisbewaarderschapsperiode niet tijdig zijn teruggekeerd in de woning, dan eindigt het huurcontract met de hoofdhuurder. Blijft de huisbewaarder in de woning, dan is er sprake van illegale bewoning en starten wij een ontruiming.

WoonInvest hanteert de volgende voorwaarden bij huisbewaring:

  • Huisbewaring wordt aangegaan voor een periode van minimaal drie maanden en maximaal één jaar. Verlenging van deze periode is niet mogelijk
  • Huisbewaring mag maximaal 1 keer in de vijf jaar.
  • Huiswbewaarder mag geen minderjarige of thuiswonende kinderen hebben.
  • Huisbewaarder heeft geen recht op huurtoeslag.
  • Huurder zoekt zelf een kandidaat. Wij bemiddelen niet tussen huurder en huisbewaarder. 
  • Huurder machtigt WoonInvest om de huur automatisch van zijn/haar rekening af te schrijven.
  • Tijdens de periode van huisbewaring blijft de huurder verantwoordelijk voor de woning. Dat wil zeggen dat huurder verantwoordelijk is voor de nakoming van alle verplichtingen uit de huurovereenkomst, waaronder de huurbetalingen en voor eventuele ontstane schade aan de woning tijdens de huisbewaring. Huurder is ook aansprakelijk voor door de huisbewaarder/medebewoners veroorzaakte overlast.
  • WoonInvest is een sociale verhuurder en heeft in dat kader als doelstelling het verhuren van woningen aan mensen met een ‘smalle beurs’. Daarom staat WoonInvest niet toe dat de huurder geld verdient aan de huisbewaring. De huurprijs die de huurder aan de huisbewaarder vraagt, mag nooit hoger zijn dan de huurprijs die huurder aan WoonInvest betaalt. Als huurder wel een hogere huurprijs vraagt, kan WoonInvest afdracht hiervan van huurder vorderen. Daarnaast loopt huurder in dat geval het risico dat WoonInvest ontbinding van de huurovereenkomst tussen haar en huurder vordert, aangezien niet nakoming van het voorgaande ernstige wanprestatie oplevert.
  • Huurder zorgt er voor dat de huisbewaarder (en eventuele medebewoners) de woning, de dag na afloop van de periode van de huisbewaring heeft verlaten.
  • Huurder tekent een voorwaardelijke huuropzegging.
  • Huurder dient de dag na afloop van de periode van huisbewaring teruggekeerd te zijn en zijn hoofdverblijf te hebben in de woning.
  • Als huurder weer terug is, moet hij/zij zich (in persoon) melden bij ons. Daarna vervalt de voorwaardelijke huuropzegging. Bij het tekenen van een voorwaardelijke huuropzegging geldt een opzegtermijn van een maand.