Wij helpen u graag op weg met het oplossen van kleine reparaties en andere problemen in uw woning. Komt u er zelf niet uit? Onze onderhoudsdienst helpt u graag verder.
let op: Volgens de wet bent u als huurder zelf verantwoordelijk voor kleine woningreparaties. Denk hierbij aan een lekkende kraan, ontstoppen van de afvoer en het bijvullen van de cv-ketel. Wanneer u een serviceovereenkomst afsluit bij WoonInvest, bent u voor een klein bedrag per maand af van deze kleine reparaties die anders voor uw eigen rekening zijn. vocht schimmel keukenkastje kastdeur kraan lekt slot sleutel wasmachinekraan wasmachine afvoer verstopt mv mechanische ventilatie CV vullen radiator reinigen
Veelgestelde vragen
U heeft ze liever niet in of om uw huis: muizen, ratten, mieren en ander ongedierte. Bewaar daarom voedsel goed afgesloten, voer geen vogels en zet geen volle vuilniszakken op uw balkon.
Zelf bestrijden
U kunt als huurder veel ongedierte voorkomen met een schoon en opgeruimd huishouden. Deze soorten ongedierte moet u zelf bestrijden:
muizen
gewone mieren
muggen
vlooien
wandluizen
zilvervisjes
wespennesten die niet in of aan uw woning vastzitten
Schakelt u een ongedierte bestrijder in en/of koopt u bestrijdingsmiddelen bij de bouwmarkt, dan zijn de kosten voor eigen rekening.
Wat te doen bij ernstige overlast van ratten en duiven?
Bij overlast van ratten en duiven, neemt u contact op met de gemeente.
Vocht en schimmel zijn (als u geen last heeft van een lekkage) vaak het resultaat van niet goed ventileren of onjuist verwarmen. Door te douchen, koken, was drogen, ademen en zweten produceren we veel vocht dat vervolgens in de woning blijft hangen. Overal waar veel vocht is en onvoldoende ventilatie ontstaat schimmel. Dat maakt het nodig om te ventileren waardoor de vochtige, vervuilde lucht naar buiten kan en droge, frisse lucht naar binnen.
Schimmel voorkomt u door:
Regelmatig te luchten en te ventileren, laat de ventilatieroosters altijd open staan
De mechanische ventilatie nooit uit te zetten en na het douchen of koken de ventilator nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand te laten staan om het meeste vocht af te zuigen
Regelmatig te verwarmen zodat de woning droog is en blijft
Het raam in de badkamer open te zetten na het douchen
Het raam in uw slaapkamer in de nacht op een kier te zetten
Tijdens het koken een deksel op de pan te houden, een raam te openen en de mechanische afzuiging op stand 3 te zetten
Uw was te drogen in een goed geventileerde ruimte
Onderstaande video's van de GGD Haaglanden helpen u deze problemen te herkennen èn te voorkomen.
Hoe verwijder ik schimmels? Heeft u last van schimmelplekken in uw woning, verwijder deze dan zo snel mogelijk. U kunt hiervoor verschillende schimmelwerende producten gebruiken zoals soda of een speciaal reinigingsmiddel dat u kunt kopen in de supermarkt. Als u de schimmelplekken heeft gereinigd kunt u eventueel schimmelwerende verf aanbrengen. Deze verf is te koop in de bouwmarkt. Let op: bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Deze schimmel kunt u zelf niet verwijderen. Neem hiervoor contact op met een gespecialiseerd bedrijf in schimmelverwijdering.
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een verstopping in de afvoer te voorkomen.
In de afvoer van de gootsteen is het handig een roostertje te plaatsen. Hiermee worden etensresten tegen gehouden en komen niet in de sifon/afvoer terecht
Maak regelmatig de sifon schoon
In de douche is het aan te raden om haren na het douchen te verwijderen uit het afvoerputje. Zo wordt voorkomen dat haren in het putje vast gaan zitten
Hoe maak ik de sifon in mijn keuken en badkamer schoon:
Hoe kan ik mijn afvoer reinigen om verstoppingen te voorkomen?
Door de raamhendel niet volledig op de juiste stand te zetten bij het openen of sluiten van uw draai- en kantelraam kan hij 'scheef' komen te hangen. U krijgt het raam dan niet meer goed dicht.
In onderstaande video ziet u hoe u dit zelf eenvoudig oplost:
In onderstaande video ziet u hoe u dit zelf eenvoudig oplost:
In onderstaande video ziet u hoe u zelf een kraanleertje kunt vervangen:
Een wasmachinekraan gaat erg lang mee. Na verloop van jaren kan hij minder goed werken door opeenhoping van kalk. U kunt de kraan dan het beste vervangen.
In onderstaande video ziet u hoe u zelf uw wasmachinekraan kunt vervangen:
U lost dit eenvoudig zelf op aan de hand van onderstaande video:
In onderstaande video ziet u hoe u uw mechanische ventilatie kunt reinigen:
Waarschijnlijk moet uw CV installatie bijgevuld worden met water. Dat is het geval als de drukmeter op of bij uw ketel een waterdruk aangeeft lager dan 1 bar.
In onderstaande video ziet u hoe u zelf uw cv-installatie kunt bijvullen: