Mijn Wooninvest
inloggen

Zelf klussen (ZAV)

Zelf klussen (ZAV)

Onze woning is uw thuis

WoonInvest is eigenaar van uw woning. Als huurder mag u uw woning natuurlijk naar persoonlijke smaak en wens aankleden. Voor kleine veranderingen, die zonder veel kosten ongedaan gemaakt kunnen worden, hoeft u vooraf geen toestemming te vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophangen van gordijnrails of het bevestigen van planken aan de muur. 

Grote(re) klussen moet u vooraf bij ons aanvragen of bij ons melden

Zoek uw klus daarom altijd hieronder op en kijk welke regels ervoor gelden. Kunt u uw klus niet vinden? Vraag deze dan altijd aan met 'Overig > Eigen klus'.
Bij beëindiging van het huurcontract mogen de zelf aangebrachte voorzieningen soms blijven zitten. In alle andere gevallen moet u ze weer verwijderen. Een medewerker van WoonInvest geeft bij de voorinspectie aan hoe u de woning op de juiste wijze achter laat.

Lees voordat u gaat klussen altijd eerst onze 'Spelregels bij zelf aangebrachte voorzieningen'. Bij het aanvragen of melden van een klus moet u ook akkoord gaan met de inhoud van deze brochure.

Let op: huurt u een woning van WoonInvest in een VvE woongebouw, dan moeten wij soms ook rekening houden met de regels en afspraken binnen de VvE. Een aanvraag neemt dan altijd meer tijd beslag, omdat wij deze voorleggen aan de VvE beheerder.


Ja, u mag gelijk starten. Voer uw klus wel altijd in overleg met uw buren uit.

Voorwaarden:

  • Het plaatsen van een schutting of haag brengt verplichtingen met zich mee. Een erfafscheiding is meestal vergunningvrij maar u moet zich wel aan regels houden.
    • Als de schutting of haag precies op de erfgrens staat, is deze eigendom van zowel u als uw buren. U bent dan beiden verantwoordelijk voor het onderhoud (schilderen, beitsen, snoeien etc), het schoonhouden en het eventueel vernieuwen van de erfafscheiding. Staat de schutting of haag volledig aan één zijde van de erfgrens, dan is de huurder van die grond volledig zelf verantwoordelijk.
  • Overleg altijd met uw buren over het vervangen of plaatsen van een schutting of haag. Maak ook afspraken over de verdeling van de kosten.
  • De erfafscheiding mag niet hoger zijn dan 2 meter in uw achtertuin en 1 meter in uw voortuin.
  • De heg of schutting moet van een goede en degelijke kwaliteit zijn.
  • Let op: Vaak zijn de eerste schuttingdelen in de achtertuin eigendom van WoonInvest en horen deze bij de woning. Deze mag u niet zomaar weghalen/vervangen. Neem in dat geval altijd eerst contact met ons op. 


Ja, u mag gelijk starten. Wel vragen we u de klus te melden via onderstaand formulier. Dit is belangrijk om een toekomstige huuropzegging soepel te laten verlopen. 

Voorwaarden:

  • Op een balkon of terras mag u geen betonnen tegels plaatsen. Wel toegestaan zijn houten vlonders of speciale buiten (gras)vloerbedekking die waterdoorlatend is.


Deze klus moet u bij ons aanvragen.

Voor de volgende bouwwerken geven wij nooit toestemming:

  • Bouwen van een vaste uitbouw/serre/afdak met fundering aan uw achtergevel.
  • Bouwen van een garage of berging met fundering in uw tuin.

Voor een pergola, serre, berging of afdak vrijstaand in de tuin (op afstand van de gevel van de woning of de schuur) moet u ons toestemming vragen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Het bouwwerk plaatst u minimaal 3 meter van de gevel.
  • In geval van een berging/schuur dient u van de deur van de berging naar het looppad een verharding aan te brengen, indien er een looppad aanwezig is. 
  • Een looppad dient aanwezig te zijn indien de tuin niet besloten is. Er is dan een looppad van de achterdeur van de woning naar het achter gelegen openbare terrein of achterpad.
  • Voorkom altijd gevaarlijke situaties als gevolg van grondverzakkingen.
  • Alle werkzaamheden moeten door erkende en gecertificeerde bedrijven uitgevoerd worden.
  • Behoort uw woning tot een VVE-woongebouw, dan nemen wij voor toestemming eerst contact op met de beheerder van de VVE (Vereniging van Eigenaren). Het kan lang duren voordat de VVE toestemming geeft.

Veelgestelde vragen

Als gevolg van een ziekte of een lichamelijke handicap bent u misschien minder mobiel en moet uw woning aangepast worden zodat u thuis kunt blijven wonen. Hiervoor kunt u op basis van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een aanvraag indienen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt zelf of u de aanpassing nodig heeft en zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat de aanpassingen worden gerealiseerd in afstemming met ons.

Let op: WoonInvest doet zelf geen aanpassingen in het kader van de WMO aan uw woning.